Hírek

PSZ: nem így kértük a minőségi munka elismerését!

PSZ: nem így kértük a minőségi munka elismerését!

A KK elnöke a Magyar Időknek azt mondta: a szakszervezetek javaslatára döntött a kormány, hogy a szeptemberi béremelést differenciálhatóvá teszi. Galló Istvánné többször kijelentette: a szakszervezet nem ezt kérte!

                                                                                                                             

A Pedagógusok Sztrájkbizottságának követelései között szerepelt a közoktatásban biztosított "pótlék" visszahozatala, a minőségi munkavégzés elismeréséhez szükséges anyagi és jogi feltételek megteremtése. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága (benne a Pedagógusok Szakszervezete) soha nem kérte, így soha nem is érthetett egyet azzal, hogy a pedagógusok előmeneteli rendszere - minden egyeztetés nélkül - öt részre tagolt ütemének utolsó része elmaradjon. A sztrájkbizottság ezt a lehetőséget kifejezetten elutasította, rámutatva: alkotmánysértő, mert visszamenőleges szabályozást jelent. A Pedagógusok Szakszervezete a leghatározottabban kérte Palkovics László államtitkárt: intézkedjék, hogy a szeptembertől esedékes illetményemelés differenciálása elmaradjon, és minden pedagógus kapja meg a kormány által korábban megígért illetményemelés utolsó, ráeső összegét.

 

Mint ismert, az Országgyűlés 2016. július 13-án - előzetes egyeztetés nélkül - döntött arról, hogy elmarad az illetményrendszer bevezetésének utolsó, 2017 szeptemberétől esedékes ötödik szakasza. Az így megtakarított összeg az alapja a jobb teljesítmény munkáltatói elismerésének. Az érintettek teljesítményét - az elfogadott törvény szerint – kompetencia- és teljesítményalapú értékelési rendszer alapján kell értékelnie az igazgatónak. Az értékelési rendszer azonban nem készült el. Kidolgozására az intézmények nem kaptak felhatalmazást. A törvénymódosításhoz fűzött indokolás szerint: „a rendszer részletszabályait végrehajtási rendelet fogja meghatározni.” Ám a szabályozás elmaradt.

 

Az interjút itt olvashatja:

http://magyaridok.hu/belfold/fel-kell-emelnunk-minden-iskolat-2229478/