Hírek

Hová jutott a béremelés?

Hová jutott a béremelés?

A fizetésemeléssel javult a helyzet a 2012. évi mélyponthoz képest, ám az emeléssel sem sikerült visszakerülni a 2003-as (az oktatásban dolgozók számára leginkább előnyös) szintre. Ezt szemlélteti az ábra.

                                                                                               

Már jól láthatók a pedagógus-béremelés eredményei, hiszen míg az átlagbérek csaknem 20 százalékkal nőttek, az oktatásban dolgozók bére 45-50 százalékkal emelkedett az elmúlt években - mondta Rétvári Bence államtitkár. Nahalka István oktatáskutató azonban összehasonlította a KSH adatai alapján az oktatásban dolgozók átlagbérét a nemzetgazdasági átlagbérrel. Eszerint a helyzet nem ilyen rózsás, és különösen nem, ha hozzátesszük: idén vége van a több lépcsősre húzott (és közben a minimálbérhez rögzítést elvesztő) béremelésnek. Az oktatáskutató jelezte: „igaz ugyan, hogy a 2013-ban kezdődött fizetésemeléssel javult a helyzet a 2012. évi mélyponthoz képest, ám az emeléssel sem sikerült visszakerülni a 2003-as (az oktatásban dolgozók számára leginkább előnyös) szintre.” Sőt – ezt már a hvg.hu teszi hozzá –, a 2007-es szintet sem éri el.

 

http://hvg.hu/elet/20171010_Egy_sokatmondo_abra_a_tanari_berekrol#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2017_10_10