Hírek

Kongresszust tartott a Pedagógusok Szakszervezete

Kongresszust tartott a Pedagógusok Szakszervezete

Módosította alapszabályát és választási szabályzatát a Pedagógusok Szakszervezete XXVIII. Kongresszusa.

                                                                                                               

A kongresszusi küldöttek a 2017. október 14-én és 15-én, Siófokon tartott ülésükön elfogadták az alapszabály módosítását, ami a szakszervezet működéséből adódó felülvizsgálat, továbbá a Ptk. változása miatt vált szükségessé. Módosultak a választási szabályzat egyes pontjai is, felkészülve a következő tisztújításra.

 

A köznevelés helyzetéről Galló Istvánné, a PSZ elnöke tartott tájékoztatót, jelezve, hogy a kongresszus 2011-ben elfogadott 12 pontja, illetve a 2015 decemberében, szintén a kongresszus által jóváhagyott „Jelentés a köznevelés helyzetéről” c. dokumentum továbbra is aktuális. Emlékeztetett: jelenleg sem szabályozza törvény a miniszter egyeztetési kötelezettségét az érdekvédelmi szervezetekkel, ezért hét, oktatásban érdekelt szakszervezet összefogott és létrehozott egy olyan fórumot, amely a Munka Törvénykönyve alapján egyeztetést folytathat a miniszterrel. A részletek kidolgozása zajlik. Kitért az állami intézményfenntartásból adódó problémákra. A PSZ továbbra is kiáll amellett, hogy vissza kell állítani a pedagógusok kötelező óraszámát. A nem pedagógus munkakörben foglalkoztatottaknak legalább 25 százalékos béren kívüli juttatást vagy illetménykiegészítést szeretne a szakszervezet. Az érdekképviselet nem mond le arról, hogy küzdjön a tanulók terheinek mielőbbi csökkentéséért - sorolta a feladatokat az elnök.

 

A küldöttek hozzászólásaikban szóvá tették, hogy több mint 100 milliárd forint tűnt el az utóbbi években az oktatás rendszeréből. Sokan nem kapták meg az osztályfőnököknek vagy munkaközösség-vezetőknek járó pótlék emelését, több, szakképzési centrumhoz tartozó intézményben hiába teszi ezt szóvá a szakszervezet. Egy küldött javasolta: a PSZ mérje fel azt a néhány problémát, amely keseríti az oktatásban dolgozók életét, s erre dolgozzon ki konkrét megoldási javaslatokat. Mások sürgették a szakoktatók, a technikai-adminisztratív dolgozók anyagi helyzetének javítását. Szóvá tették az igazgatókat, tanárokat terhelő adminisztratív kötelezettségeket, miközben az oktatásban használt elektronikus nyilvántartó rendszerek nem működnek. Javaslatként hangzott el a gyermekvédelemben, a gyermekotthonokban dolgozók helyzetének javítása is.

 

A köznevelés helyzetéről, a megoldásra váró feladatokról végül közleményt fogadott el a PSZ XXVIII. Kongresszusa (lásd a honlapon).

 

Tekintse meg képgalériánkat!