Hírek

A PSZ nem javasolja, hogy a szakképzés újra ugyanabba a folyóba lépjen

A PSZ nem javasolja, hogy a szakképzés újra ugyanabba a folyóba lépjen

A Pedagógusok Szakszervezete aggodalmát fejezi ki a szakképzési centrumokban bevezetni tervezett "kancellári" rendszerről szóló törvényjavaslat változatlan formában történő elfogadása kapcsán. A PSZ továbbra is kifejezi kétségeit a szakképző iskolák fölé kerülő kancelláriák miatt, hogy azok újabb vízfejként nehezítik meg az iskolák működését, és amiatt is, hogy a tanműhelyek fejlesztését ismét gazdasági társaságokba szervezzék ki.

Az elmúlt évtized tapasztalatai bebizonyították, hogy a 2000-es évek Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) infrastruktúra fejlesztései ott hasznosultak a legjobban, ahol a fejlesztéseket a szakképző iskolákban és azok integrált szervezeteiben valósították meg. A gazdasági társaságokba kiszervezett tanműhelyek azért szűntek meg az elmúlt fél évtizedben, mert nem volt, aki finanszírozza fenntartásukat, így az állam és a szakképzési centrumok futhattak a megszűnő gazdasági társaságok vagyona után.

A PSZ azt javasolja, hogy azokban az esetekben, ahol a cégek, a gazdálkodó szervezetek nem vállalják a tanulók gyakorlati képzését, a tanműhely fejlesztéseket a szakképzési centrumokban hajtsák végre, ne szervezzék ki újra az uniós fejlesztéseket gazdasági társaságokba úgy, hogy ráadásul azok későbbi finanszírozásáról sem ismeretesek az elképzelések.

A kancellári rendszerről érdemi szakmai egyeztetéseket kér a PSZ az elmúlt évtizedben létrejött és megszűnt "vízfejek" tapasztalatainak feldolgozásával, hogy ne kerüljenek ismét a sor végére a tanulók, a pedagógusok és az iskolák, és az ő helyzetükön keresztül a közösségi - köztük a munkáltatói - érdekek.

 

Budapest, 2018. december 10.

Pedagógusok Szakszervezete