Hírek

Stratégiai kérdés a hatékony szakképzési rendszer. A PSZ fóruma Szekszárdon

Stratégiai kérdés a hatékony szakképzési rendszer. A PSZ fóruma Szekszárdon

Szakképzési fórumon adtak egymásnak találkozót tegnap a megye oktatási intézményeinek képviselői. A Pedagógusok Szakszervezete megyei szervezete, a Szekszárdi Szakképzési Centrum, valamint a Szekszárdi és Tamási Tankerületi Központ közös rendezvényén Fülöpné Szűcs Mária köszöntötte a közönséget. A tanácskozáson felszólalt Hafiek Andrea, az ITM főosztályvezetője és Palotás József, a PSZ szakértője.
Palotás úgy fogalmazott: a részletesen bemutatott stratégiát jó szándék vezérelte, számos előremutató eleme van. Ugyanakkor úgy vélte, hogy több részlet még nem egészen kidolgozott. A szakszervezet szerint a fél évszázada nem létező technikum elnevezés helyett szerencsésebb lett volna a ma is ismeretes szakközépiskolai intézmény elnevezéseket visszahozni. Az ösztöndíj rendszer kiterjesztését, valamint a duális képzést támogatja a szakszervezet, de az ágazati képző központtal kapcsolatos elképzeléseket kockázatosnak tartja. A képzés rugalmasabbá tétele kifejezetten hasznos, az iskola szerkezetet és a tartalom szabályozás két–három évenkénti változtatása viszont elkerülendő lenne.
A fórum végeztével Fülöpné Szűcs Mária, a PSZ megyei szervezetének vezetője elmondta: reménykedik abban, hogy a szakképzés fejlesztéséhez meglesz a szükséges pénz, együttműködés, a szakoktatói és pedagógusi gárda. Azt jelen pillanatban vágyálomnak tartotta, hogy mérnökök nyergeljenek át iskolai oktatónak. – S még valami – hangsúlyozta. – A stratégiának mindenekelőtt a gyermekről kell szólnia!

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/strategiai-kerdes-a-hatekony-szakkepzesi-rendszer-1599181