Hírek

A PSZ kiáll a pedagógusok, az oktatásban dolgozók jogai mellett a világnapon és máskor is!

A PSZ kiáll a pedagógusok, az oktatásban dolgozók jogai mellett a világnapon és máskor is!

Október 5-e a pedagógusjogok világnapja. E napot 2020-ban alapvetően meghatározza a koronavírus-járvány elleni küzdelem Magyarországon is.

Az oktatás valamennyi dolgozója az óvodától a középiskoláig minden nap viaskodni kényszerül saját magával, lelkiismeretével, hiszen oktatni-nevelni kell a gondjaira bízott gyerekeket, pénzt kell keresnie a megélhetéshez, közben vigyáznia kell saját maga és családja egészségére is. Ez embert próbáló feladat!

A pedagógusoknak, az oktatásban dolgozóknak is - mint mindenkinek - joguk van egészségük megőrzéshez, a biztonságos munkahelyhez, továbbá ahhoz is, hogy a világjárvány okozta fenyegetettségben még inkább megbecsüljék, elismerjék őket!

A koronavírus-járvány elleni küzdelemből a pedagógusok, az oktatók, az oktatásban dolgozók már tavasszal is kivették részüket, most pedig nap nap után teszik ugyanezt. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) - miként tette ezt az elmúlt években is - határozottan felhívja a kormány, a miniszterelnök figyelmét, hogy az oktatásban dolgozók munkájának anyagi elismerése nem tűr halasztást! A PSZ szolidáris mindazokkal, akik éppen a járvány okozta válságban veszítették el munkahelyüket, de mindenkinek meg kell értenie: pedagógusok, oktatás nélkül nincs jövő!

1994-ben az UNESCO október 5-ét jelölte ki a pedagógusjogok világnapjának, emléket állítva annak az 1966-ban tartott kormányközi konferenciának, amely nagy lépést jelentett a tanároknak státuszuk meghatározása szempontjából. Az UNESCO által összehívott párizsi konferencián az UNESCO az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetével közösen elfogadta azt az ajánlást, amely tartalmazza a tanárok jogait és felelősségét.

 

Budapest, 2020. október 5.

Pedagógusok Szakszervezete