Hírek

PSZ: Mi a baj a kecskeméti igazgatóval?

A Pedagógusok Szakszervezete megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatójának intézményvezetői megbízását nem támogatta a helyi önkormányzat fideszes többsége.

PSZ: Mi a baj a kecskeméti igazgatóval?

A Pedagógusok Szakszervezete megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium igazgatójának intézményvezetői megbízását nem támogatta a helyi önkormányzat fideszes többsége. A köztiszteletben álló Dr. Lukács Lajos - aki több mint 20 éve vezeti a gimnáziumot, kiváló matematikatanár, a Gimnáziumok Országos Szövetségének tagja - egyetlen pályázó a tisztségre. Sajtóhírek szerint az önkormányzat KDNP-s alelnöke őt támogató állásfoglalást terjesztett be, de a Fidesz-KDNP frakció vita és indoklás nélkül tartózkodott a szavazásnál, így a pályázó 1 ellenszavazat, 6 igen és 12 tartózkodás mellett nem kapta meg a támogató többséget. A kecskeméti képviselőtestület április 30-án „véleményezte” a pályázatot, míg a gimnázium tanári kara és alkalmazottai május 5-én tartották értekezletüket, ahol Dr. Lukács Lajos eddigi igazgatót és pályázatát 100 százalékban támogatták a megjelentek. Maximális támogatást kapott a pályázó a szülői munkaközösségtől is, hiszen az igazgató munkájával a szülők is maradéktalanul elégedettek.

Bár sem a fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetőjének, sem az oktatásért felelős miniszternek nincs törvényi kötelezettsége arra, hogy figyelembe vegyen bármilyen véleményt - akár a működtető önkormányzatét vagy a tanári karét -, és indokolási kötelezettsége sincs egy iskolaigazgató megbízásakor, a Pedagógusok Szakszervezete azt kéri a Klik-től, hogy a pedagógiai-szakmai szempontokat és az egységes támogatást kiemelten mérlegelve támogassa Dr. Lukács Lajos újabb öt évre szóló igazgatói megbízását. A PSZ kéri továbbá az oktatásért felelős minisztert, a kecskeméti önkormányzat elutasító véleménye ellenére adjon további bizalmat Dr. Lukács Lajosnak. Az igazgató ugyanis politikától mentesen vezeti a gimnáziumot több évtizede, a város támogatásával számos nemzetközi és országos versenyen vettek részt eredményesen az iskola diákjai.


A Pedagógusok Szakszervezete szerint az iskola alkalmazotti közösségének, működtetőjének és fenntartójának is az az  érdeke, hogy olyan személy kerüljön a gimnázium élére, aki a nevelőtestület, továbbá a tanulók és szüleik bizalmát is élvezi.