Tudástár

Igaz-e az a munkáltatói állítás, hogy az öregségi nyugállományba vonulóknak csak felmentés és 40 év közalkalmazotti jogviszony után jár a jubileumi jutalom?

A Kjt. (1992. évi XXXIII. törvény) vonatkozó rendelkezését idézzük:
Felhívjuk kedves Olvasóink figyelmét, hogy a fenti tartalmak közel egy éve, illetve még régebben kerültek fel honlapunkra. Az azóta életbe lépett jogszabályi változások miatt lehetséges, hogy bizonyos tartalmak már nem hatályosak. A Tudástárat az elkövetkezendő időben folyamatosan frissíteni fogjuk. Szíves türelmüket kérjük!

„78.

(…)

(4) Ha a közalkalmazott közalkalmazotti jogviszonya - a 25. § (2) bekezdés b) pont 1. alpontja szerinti áthelyezés vagy g) pont ga) alpontja szerinti rendkívüli felmentés kivételével - megszűnik és legkésőbb a megszűnés időpontjában nyugdíjasnak minősül [Mt. 294. § (1) bekezdés g) pont] vagy felmentésére a 30. § (4) bekezdése alapján kerül sor, továbbá legalább harmincöt évi közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, a negyvenéves közalkalmazotti jogviszonnyal járó jubileumi jutalmat részére a jogviszony megszűnésekor ki kell fizetni.

Az itt hivatkozott 30. § (4) bekezdése a 40 éves jogosultsági idővel rendelkező nők nyugállományba vonulására tekintettel történő felmentésről szól. A legalább 35 év közalkalmazotti jogviszony utáni 40 éves jubileumi jutalom számukra csak abban az esetben jár, ha közalkalmazotti jogviszonyukat felmentéssel szünteti meg a munkáltató. Ez a korlátozás nem vonatkozik azokra, akiknek a jogviszonya a nyugdíjkorhatár és a szükséges szolgálati idő együttes feltételének meglétére tekintettel szűnik meg, bármilyen jogcímen: akár közös megegyezéssel, akár lemondással, akár felmentéssel.